DECEMBER 9, 2022
manga ship

Kısa Bir Açıklama...

manga ship

Selam Sevgili Okurlar,
Ben mangaship.net yöneticilerinden Ali. Beni EternaL olarak tanırsınız. Yakın zamanlarda hakkımızda bir X fansubu karalama kampanyası mı dersiniz çamur at izi kalsın mı dersiniz o şekilde bir yazı paylaşmış. Aslında bu tür şeyleri kendi adıma umursamam ama yazı içerisinde ekibime ve emeklerimize karşı yapılmış hakaret içerikli yazılar var. Açıkcası bu yazıdan sonra da bir şey yazarlarsa cevap niteliğinde bir şey yapmayacağız çünkü vaktimiz değerli. Şimdi sadede gelip doğrusunu anlatalım.

 

Yanlış: Editiniz ve Çeviriniz kalitesiz
Doğrusu: Öncelikle şu 6-7 aydır ekibimin çeviri ve edit yönünden ne kadar geliştiğini görebiliyorum. Yani sizin yaftaladığınız şeyler benim gözümde geçersiz. Sektöre başladığımız zamanlar editimiz veya çevirimiz kötü olabilir. Eleştriye açığız ama bu demek değildir ki hakaret edebilirsiniz. Şayet özelden eleştri yapsaydınız hatamızı daha keyifli bir şekilde düzeltirdik ama bu sizin için fazla olgun bir davranış. Ekibim saatlerini heba ederek ellerinden gelenin en iyisini en güzelini yapıyor. Bunun karşılığında kimsenin ekibime ve emeklerine karşı hakaret etme hakkı yoktur.

 

Yanlış: Manga Ship serilerimizi çalıyor ve kaldırmıyor
Doğrusu: Manga Ship'i 2018 yılında kurduk ve platformda yeniydik. Herkesin tek bir noktadan tüm fansubların içeriklerini okuyabilmelerini istedik ancak fansublardan izin almamıştık. 1-2 hafta sonra fansublar bizimle iletişime geçti ve serilerin izinsiz paylaşılmaması gerektiğini söylediler. Yeni olduğumuzdan ötürü deneyimsizdik ve biz de serileri kaldırdık. Yani bu olay 2018 yılında 1-2 hafta süren bir olaydı ve hemen hatamızı düzelttik ancak yine de insanlar "bak sen bunu yapmıştın" diyip gün yüzüne çıkarmaktan zevk alıyorlar. Manga Ship platformunda başka fansublarında içeriklerini görebilirsiniz bu onlardan izin almışız demektir. Peki fansub fikrini değiştirip içeriklerini sitemizden kaldırabilir mi? Kaldırabilirdi ama kendisi eklemişse. Bu eskidendi. Çeviri Grup panelimizdeki kurallarda eklenen serilerin kaldırılmayacağı bilgisi yazıyor.

 

Yanlış: Manga Ship çevirilerimizi çalıyor
Doğrusu: Bahsedilen olay Kimetsu No Yaiba ile ilgilidir. Aramıza giren dengesiz çevirmenlerden biri 5-6 bölüm çeviriyi X fansub'un çevirisinden almış biz de farketmeden editleyip paylaşmıştık. Gerçeği öğrendiğimizdeyse fansubla konuşup durumu telafi edeceğimizi söyleyip özür diledik. Manga Ship şuan yaklaşık 30 kişilik bir ekibe sahip. Günümüzün bir kısmını farklı aktivitelerle uğraşabilecekken okurlarımızın keyif almasını sağlamak için saatlerimizi feda ediyoruz. Böyle bir durumdayken kim neden kasıtlı olarak çevirilerinizi çalsın?

 

Yanlış: Para Tuzağı Site
Doğrusu: Manga Ship platformunda şuan sadece +18 serileri VIP içerikli yaptık ve bunları okumak için illa para vermenize gerek yok reklam izleyerek de izleyebilirsiniz. Peki neden VIP? Bu işi ne kadar severek yapsak da yorucu ve zaman harcanıyor (daha sunucu parasından bahsetmiyorum bile yakın zamanda yeni bir sunucuya geçeceğiz). Başlangıçta Bağış Sistemimiz vardı ama pek getirisi yoktu ve biz de sunucu parasını nasıl denkleştireceğimizi düşünürken VIP sistemini getirdik. Ayrıca ekip üyelerimizin de emeklerine karşılık(ne kadar daha fazlasını haketseler de..) bir şeyler verebilmemiz için VIP sistemimiz var. Bu arada başka bir sitenin işleyiş şekli X fansubunu neden ilgilendiriyor anlayabilmiş değiliz. Burnunuzu artık kendi işlerinize sokmanın zamanı geldi geçiyor.

Bu koca yazıyı okuduysan ömründen birkaç dakika götürdük demektir sayın okuyucu ama bir şeylerin açığa kavuşması gerekliydi ama sıkma canını biraz daha aşağıya in...

 

Güzel serilere başladık bunları kesinlikle okumalısın!

* There's Love Hidden in Lies (Webtoon, Drama, Okul, Romantizm)

 

* The Thorn That Pierces Me (Manhwa, Aksiyon, Drama, Fantastik, Romantizm)


* Jujutsu Kaisen (Manga, Aksiyon, İblis, Doğaüstü Güçler)