DECEMBER 9, 2022
Genel

Manga Okumak

Genel

Manga, Japonların çizgi roman için kullandıkları sözcük olup anime çizim sanatı ile çizilir ve sağdan sola doğru okunur. Mangalar genelde animelerin çıkış noktasıdır. Animelerden farklı olarak stüdyo içinde kısıtlamalara uğramadan, mangaka(manga yazarı) nın elinden direkt olarak okuyucuya aktarılır. Japonlar için hayatın bir parçası olan bu mangalar bizim ülkemizde ise bu blog yazısını okuduğunuz manga ship platformunun ekibi gibi pek çok çeviri grubu tarafından sizlere sunulmaktadır.

Türkiye'de manga yayıncılığı henüz pek yaygın olmasa da manga okuyan büyük bir kitle var. Japonlar için bu kadar önemli olan mangalar ülkemizde ne zaman o kadar tanınır bilemeyiz. Bildiğimiz tek bir şey var o da manganın herkes tarafından okunması gerektiği. Mangalar sadece basit çizgi romanlar değil her biri mangakanın elinden ustalıkla çıkmış çözülmesi gereken bulmacalar gibi. Çoğu yaş kitlesine hitap eden mangalar benim için akşamları büyük bardakta çay ile beraber mutluluk veya otobüste giderken bir elimde telefon bir elimle tutunurken başka bir diyara yolculuk demek. Geneli siyah beyaz olsa bile çok renkli evrenler de geçen mangalar ilk başta 850 sayfalık bir dergi olarak piyasaya çıkmış daha sonra kitap olarak satışına başlanmıştır.

Peki dünya genelinde hangi mangalar okunuyor? Listede neler var bir göz atalım isterseniz. Bu listenin en tepesinde sizlerin de tahmin edebileceği gibi One Piece var.

1- ONE PIECE


One Piece 470 milyonu aşkın satış ile çıktığı yıldan beri popülerliğini devam ettiriyor. Diğer bir popüler manga serimiz ise birsürü insanın ilham aldığı Dragon Ball.


2- Dragon Ball


Dragon ball ise 280 milyonu aşkın satışıyla shounen(kelime anlamı genç erkek,genç erkeklere hitap eden) sektörünün atası olarak anılıyor.


3- Golgo 13


3.sırada Golgo 13 var. Çok eski bir seri olan Golgo 13 280 milyon satış ile Naruto'yu geçmiş durumda.


4- Naruto


Naruto ise 250 milyon manga satışı ile listede güzel bir yer edinirken onu 230 milyon satış ile Dedektif Conan takip ediyor. Herkesin farklı manga zevkleri olsa da genel olarak shounen seriler çok fazla okunuyor. Ben de bir shounen sever olarak şu aralar çıkan yeni serileri takipteyim.

 

Mangalar bazı insanlar için boş zaman aktivitesi, bazıları için bir iş, bazıları için bir arkadaş, bazıları için ise herşeyini verdiği bir hobi. Çay ve otobüs örneğinin yanı sıra manga okumak benim için yeni bir kültürü tanımak, bir mangakayı tanımak, çizim sanatını tanımak, eğlenmek, gülmek, ağlamak ve daha birçoğu.Peki manga okumak sizin için ne ifade ediyor? Basit bir çizgi roman mı,yazarın çizim yeteneğine ve hayal gücüne açılan bir kapı mı?

Mangaları sitemizden veya uygulamamızdan okuyabilir, yorum kısmında görüşlerinizi belirtebilirsiniz. Buraya kadar okuyan herkese teşekkür ederim.